Blog
Bijscholing stretchen
Posted on September 30, 2018 at 3:40 AM |
Woensdagavond 26 september ging ik naar een bijscholing rondom stretchen, georganiseerd door de Vlaamse Trainersschool. Er wordt heel wat over gezegd en geschreven. We kregen daar de antwoorden op volgende vragen: Wat? Hoe? Waarom? En wanneer stretchen? We bekijken het hier vooral vanuit de sport running.
Wat?
Stretchen is de spier opnieuw op lengte brengen na de activiteit. Lenigheid is een eigenschap die we allemaal hebben, de ene is het al meer dan de andere. Door stretching kunnen we dit beïnvloeden. Er is statische en dynamische stretching. Statisch rekken kan gebruikt worden na de training, dynamisch rekken na een lichte opwarming. Het statisch rekken gebeurt op een langzame en voorzichtige manier, waarbij je nooit over de pijngrens gaat. Bij het dynamisch rekken wordt de spier naar het eindpunt gebracht en wordt er op een verende manier verder gerekt.
Hoe?
We dienen de spier 2 x 20 seconden te rekken. De tweede keer mag je een beetje verder rekken ten opzichte van de eerste keer. Een loper tot de 1500m afstand kan nog dynamisch rekken, de langere afstandslopers rekken beter enkel statisch. Met dynamisch rekken werk je vooral op je pezen en die zijn bij een lange afstandsloper beter niet al te soepel. Bij een ‘lenig’ systeem wordt meeste energie namelijk opgeslagen in het peesweefsel, met als gevolg lage krachten in de spier. Bij een ‘stijf’ systeem gaan krachten door naar de spier.
Het is erg belangrijk dat we juist stretchen. Een incorrecte uitvoering levert helemaal niks op.
Waarom?
We rekken vooral om het verhogen van de lenigheid, wat vooral positief is richting de toekomst. Hoe ouder we worden, hoe stijver we namelijk worden. Rekken om minder spierpijn te hebben kan niet. Je voelt je wel relaxter en daardoor misschien beter, maar het spierkapsel blijft even vermoeid. Minder spierstijfheid kan je wel creëren door actieve recuperatie (goed loslopen, losfietsen, … )
Wanneer niet stretchen?
- Na een zware training kunnen we beter niet stretchen, eventueel kunnen we wel licht dynamisch rekken. Het statisch rekken kan er juist voor zorgen dat we kleine extra ontstekingen krijgen -> niet goed.
- Bij een contractuur en bij irritatie van het zenuwsysteem.
- Vlak voor een zware explosieve inspanning.
- Ook bij een training in erg koude temperaturen dienen we voorzichtig te zijn.
Succes ermee!
Categories: Training, Recuperatie
Post a Comment
Oops!
The words you entered did not match the given text. Please try again.
Oops!
Oops, you forgot something.